AI 4 ALL – Umělá inteligence pro všechny

Realizátor:

TODA Solution s.r.o., www.todasolution.cz.

Rosmarin Business Center, Dělnická 12, Praha 7 – Holešovice, 12.4. a 19.4. 2024, oba dny 8-17 hod., přestávka na oběd

Popis kurzu:

16 h (2 dny á 8 h bez přestávek), prezenční forma

Artificial Intelligence-AI-umělá inteligence. Je tady s námi dlouho. Tedy to slovní spojení. Konečně, slovo ROBOT přinesl Karel Čapek v románu R.U.R. )1936). Říká se, že vlastní slovo vymyslel jeho bratr Josef. První program, který nesl toto označení napsal v roce 1951 Christopher Strachey. A komerčně jej poprvé použila společnost Texas Instrument v reklamě na novou kalkulačku (1979). Příběh obsahu výrazu “umělá inteligence” je tedy řádně zamotaný a rozhodně je možné říci, že se pojem a jeho obsah stále vyvíjí. Konečně, postup technologií nás vždy trochu předbíhal.

V každém, případě jsou programy, díky kterým se stroje dokáží učit a ty to skutečně dělají již dlouho mezi námi a potichu nabývají na významu. Je to i díky technologickému vývoji, který posouvá výkon, zejména mobilních zařízení, raketově kupředu.

Nicméně, poslední měsíce již nejsou o “tichém postupu” ale jde mluvit doslova o “explozi”. Sociální sítě jsou plné odkazů a zkušeností těch, kdo si s volně dostupnými programy AI hrají. Kdo dneska nemá nějakou přednášku o AI, jako by nebyl. Došlo to tak, daleko, že byl její výkon uměle omezen a existuje již reálný zákaz používání ChatGPT v mnoha podnicích a školách a dokonce i v celé zemi, v Itálii.

Náš úspěšný a praktický workshop o AI, kterým prošlo již více než 300 účastníků během posledních 5 měsíců, jsme rozdělili na tři části do dvou dnů. To proto, abychom snížili nároky na pozornost, která je, v době ekonomiky pozornosti, velmi cennou komoditou. Současně jsme se soustředili na uchopitelnost a praktičnost. Teoretických workshopů, úvah, podcastů a rozhovorů je plný internet. Tento program má za cíl účastníkům představit ale především vysvětlit, jak AI (tedy neuronové sítě) funguje, jakým vývojem to prošlo, kde již dlouho a s úspěchem funguje a co jsou věci, které se nepovedly-kde jsou ony slepé uličky a co jsem se z nich naučili.

AI již tady s námi je a bránit se jí, je velmi pošetilé. Narozdíl od rozšířené reality (viz brýle Vision Pro od Apple) k nim není potřeba žádný další a drahý HW. Je tedy pro všechny a výhodu bude mít ten, kdo ji bude používat-nebo lépe, využívat. A ten, kdo bude rozumět tomu, co a proč se „někde uvnitř“ odehrává, bude mít výhodu proti těm, kdo to celé považuje za „Black Box“ a tak s ním také pracujeD

1. den

Část první

„Kde to spí a co to žere!“

Co musíme o AI vědět, abychom se jí nebáli a věděli, jak ji použít

  • „Tak se ukaž“ – připojíme se k aplikaci s podporou AI (pravděpodobně MidJurney) a zkusíme zadat několik promtů. Jsou připravené tak, jak je většina lidí bez zkušeností zadává a budeme sledovat různé ale především chybné odpovědi. Jak je to možné?
  • „Destička“ – nejdříve si vyzkoušíme, jak to AI dělá-tedy, jak funguje. Destička s kolíčky pro lidi v místnosti. Matice destičky (čísla a písmena-jako na šachovnici) v počítači a jeden z lektorů bude destičku podle povelů sestavovat. Tady si ukážeme, jak to funguje a jak se to „učí“. Na praktickém a pochopitelném případě.
  • Je s námi již přes 50! let. Historie AI, nejen jak se vyvíjela a co limitovalo či akcelerovalo její vývoj a používání.
  • Pojďme si jednu AI postavit! Ukážeme si modelové řešení jednoduché neuronové sítě na rozpoznávání fotografií. Představíme, jak jsme ji vytvořili a pak ji budeme testovat. Vyzveme účastníky, aby nám poslali nějaké obrázky. Proč dělá, co dělá? Jak to mohu ovlivnit? Co se stane když? A to vše s odkazem na to, jak promtovat.
  • Něco praktického-tipy na promtování (ve stylu zkuste si) a zadání domácího úkolu. Současně účastníkům pošleme návod, jak se přihlásit do ChatGPT 3,5, 4 Turbo, Dall-E2 a MidJurney se základními typy na práci.

 

Část druhá

„Kde Tě mám?” Kde všude AI najdeme, co dělá, jak pomáhá.

  • Ukázka použití AI v praxi-s praktickými ukázkami, nebo videi
    • Strojové učení: Ukázka jednoduchého algoritmu strojového učení, jako je například klasifikace obrazů nebo analýza textu.
    • Přirozený jazyk: Ukázka aplikace pro rozpoznávání hlasu nebo překlad textu. Ukážeme si, jak „online“ změníme něčí hlas do hlasu známe osobnosti-ukázka vlastního systému.
    • Použití AI ve zdravotnictví: Expertní systémy pro diagnostiku nemocí, využití ve farmaceutickém průmyslu a predikce onemocnění.
    • Automatické řízení: Ukázka jak funguje autopilot v automobilu nebo jakým způsobem je AI využívána v průmyslu.
    • Příklad AI v finanční sféře: Ukázka jak AI bývá využívána při automatizaci finančních transakcí nebo při analýze finančních dat.
    • Příklad AI v marketingu: Ukázka jak se AI využívá při personalizaci reklamy nebo při analýze dat z webových stránek
  • Přínosy a rizika. „Je to opravdu jenom Excel?“
  • Opět něco praktického-tipy na promtování a zadání dalšího domácího úkolu

 

2. den

Část třetí:

„Promptujeme-AI a I. Umělá inteligence v našich službách.”

  • Nasazení v aplikacích a práce na každý den-představení

(testované aplikace upravíme podle dostupnosti a aktuálnosti)

    • Práce s chatboty – obecná pravidla
    • ChatGPT4 Dall-e 3 program na generování obrázků
    • MindJourney
    • MS Bing
    • CoPilot (až bude dostupný)
    • Google BART
    • Topaz-upscale
    • DeepL-překladač s AI
    • Jasper-píše články, blogy, reklamy
    • Synthesia-generuje videa
    • Descript-dělá transkripci videa
    • Beeatoven-generuje hudbu
    • Cleavoice-edituje podcasty a vymaže eee, hmmm
    • Beautiful.ai-vytváří prezentace
  • Využití, praktická zadání a úkoly-společné promtování (účastníci dostanou předpřipravené promty a budeme testovat jejich využití. Postupně se zapojí se svými dotazy a pokusy.       BTW, víte, že umí ChatGPT vytvořit prezentaci v Powerpointu?
  • Shrnutí a závěr. Zdroje, odkazy

 

Lektoři

Jakub Vyhnálek

Systémový architekt, který designuje řešení s využitím nejnovějších technologií včetně AI a ML pro startupy ale i vládní organizace v Čechách a zahraničí. Aktuálně pracuje ne projektu inteligentních obrazovek s reklamou s podporou AI do vlaků ČD.

Petr Vyhnálek

Lektor, konzultant s 25letou praxí. V současné době pracuje jako ambasador technologií budoucnosti a jejich zařazením do každodenního života. Je certifikovaným trenérem společnosti Apple a na projektu AI ML spolupracuje, také jako certifikovaný trenér, pro společnost Google.

Otec a syn, kteří doma vedou vášnivé rozhovory o technologiích a jejich využití. Konfrontace praktických zkušeností a náhledů s nadšením pro všechny nové technologie a objevy, které do našeho života vstupují a budou jej v nejbližší době ovlivňovat. Dva protipóly pohledů, které pomohou formovat ten účastníků.

Praktické informace

Jednotlivé body obsahu kurzu jsou informativní a mohou se měnit v závislosti na potřebách účastníků. Kurz probíhá především formou diskuse s účastníky a je kladen důraz na praktické ukázky a cvičení.

Účastníci kurzu by měli mít svoje vlastní počítač a mobilní telefon. Každému účastníku bude v praktické části zapůjčen tablet s nainstalovanými aplikacemi.

Ceník:

Jednotlivec15 500 Kčvypsaný termín a místo, minimum 8 účastníků, maximum 15
Úhrada účastníkem2 790 Kčna základě standardní objednávky
 12 710 Kčje hrazeno z dotačního programu Národního plánu obnovy
realizovaného Ministerstvem práce a sociálních věcí www.planobnovycr.cz

Ceny jsou konečné, bez DPH, společnost není plátce DPH.

TODA Solution s.r.o.
Primátorská 296/38, 180 00 Praha - Libeň
IČO: 14202387

Společnost zapsaná u Městskéhou soudu v Praze pod spisovou značkou C 361326

Email: kurzy@todasolution.cz
Telefon: +420 606 790 905
DS: 9jcabga

Web created by